Ročna obdelava cedrinih oreščkov.

Published : 15-01-2019 14:52:28
Categories : ZANIMIVOSTI , ZVENEČE CEDRE RUSIJE

PREBIRANJE OREŠČKOV

Ključna faza proizvodnje olja iz cedrinih oreščkov je predvsem pri samem prebiranju oreščka. Trenutek ko orešček izstopi iz lupine postane ranljiv, občutlijv tako fizično kot energetsko zato je stopnja ločitve jedra iz lupine opravljena ročno.

 

 

 

Danes imamo že tehnologije tako dobro razvite obstajajo foto skenerji in laserska oprema, ki jih uporabljajo zaradi tehnično bolj enostavnega, hitreješega in cenejšega delovnega procesa ter proizvodnje. V podjetju Megre pa se tega ne poslužujejo saj je njihova glavna naloga ohraniti dragocene lastnosti cedre-oreščka in narediti olje najvišje kakovosti , zato je odnos do jedra še posebej previden in ročen. To ni delo ampak že nekakšen ritual. V cedrovnici, v prijetnem sproščenem okolju, se za veliko skupno mizo zberejo ženske in v pogovorih včasih tudi ob pesmih, skrbno, ločujejo jedrca iz lupin in v tem leži skrivnost čistosti okusa. V tem procesu sodeluje le žensko osebje saj je njihova mehko nežna energija za jedrce neboleča. In samo na takšen način je mogoče narediti olje, ki deluje in prinaša pristno silo cedre.

 

 

 

POSEBNA HIŠA SAMO ZA STORŽE

V letu 2017, na območju tajge, kjer poteka proizvodnja Megre, so pripravili prav posebno dvonadstropno hiško, ki je  namenjena izključno za shranjevanje storžev. Tudi ta hiša je prav posebna saj je v celoti izdelana iz cedre-stene, tla , strop. Zaradi višine je posebej urejeno tudi prezračevanje in gibanje zračnih tokov, da lahko storži dobro dihajo.

Zakaj je pravilna hramba storžev tako pomembna?

- Da ohranimo plodove, storže v naravnem-domačem okolju, shranjene v posebno tkanih vrečah,

- da v procesu izstiskanja olja in drugih izdelkov iz cedre  ne izgubimo zdravilnE energije cedre,

- da preprečimo nepotrebno poseganje v naravno okolje, in posledično manjšega transportiranja storžev.

Storžev se ne sme olupiti takoj ko so nabrani, saj  jih je potrebno pustiti v lupini približno 3 mesece, da oreščki absorbirajo smolo iz stožca, da dobijo svojo največjo korist ter okus in posledično iz njih kakovostno olje.

Cedrovi storži lahko mirno ležijo v svoji lupini od 3 do 5 let ne da bi pri tem izgubili svojo kakovost, hranilno vrednost  in kalitev semen.

Olupljene oreščke lahko hranite največ 12 mesecev saj lahko kasneje izgubijo svojo kakovost. Lahko jih tudi zamrznete za nedoločen čas, da podaljšaterok uporabe. Če ne zagotovite udobnih pogojev pa lahko hitro zgnijejo.

 

Share this content

Add a comment

 (with http://)