SIBIRSKA CEDRA

SIBIRSKA CEDRA Sibirska bor- PINUS SIBIRICA nam poznana kot sibirska cedra je doma tako v Evropi, kot tudi v Aziji. Najdlje raste v manjših skupinah na Altaju in na prostoru med Uralom in Bajkalskih jezerom. Njegova starost lahko presega tudi do 750 let. Največji zaklad tega drevesa pa so v prvi vrsti njegova semena, iz katerih pridobivajo oreščke in iz njih olje, ki v življenju ljudi iz tajge predstavlja veliko vrednost v tradicionalni ljudski medicini. Zdravilne lastnosti sibirske cedre so poznane že dolgo, zato se v zdravilne namene uporabljajo praktično vsi deli te rastline: mladi poganjki, iglice, lubje, lupine oreščkov, žagovina... Vendar pa pravo vredost za človeka predstavljajo oreščki sibirske cedre in iz njih pridelano olje, eterična olja, smola ter različni, na njihovi osnovi pripravljeni izdelki. Sibirska cedra doseže višino celo do 40 metrov, širina debla pa sega tudi do 2 metra. S svojo mogočnostjo je cedra pravi dom mnogim pticam, številnim drugim živalim kot seveda človeku. Med letom dejansko raste le 40 do 45 dni, kar mu omogoča visoko življenjsko dobo, celo do 800 let.

Vsi deli Sibirske cedre od iglic, smole in drevesnih vlaken vsebujejo veliko količino fitoncida-(naravni antibiotik, ki ga drevesa in rastline izločajo v zrak, da se zaščitijo pred škodljivimi insekti in mikroorganizmi). En hektar gozda sibirske cedre proizvede v 24 urah 30 kg fitoncida.Ta količina po mnenju znanstvenikov zadostuje, da nevtralizira vse škodljive mikrobe v večjem mestu. Ruski znanstvenik R.T. Tokin dokazuje, da je zrak v gozdovih sibirske cedre praktično sterilen, saj vsebuje le 300 do 500 bakterijskih celic na kubični meter, medtem ko je v operacijski sobi dovoljena količina od 500 do 1000 nepatogenih mikrobov. Da bi se v Sibiriji ohranilo življenje kljub ekstremnim življenjskim pogojem, je narava njenim prebivalcem poklonila izjemen zaklad-Sibirsko cedro. Cedra jim predstavlja simbol moči, dolgoživosti, miru, zdravja in sreče. Avtohtona ljudstva Sibirije vedo, da je obstoj njjihovega življenja odvisen od narave, zato jo spoštujejo, čaščenje njenih sadov ni mistificiaranje, ampak odraz spoštovanja in zahvale. Zgodovinsko je za poznavanje Sibirske cedre pomemben čas cesarice Katarine Velike, za katero je raziskovalec Peter Pallas, član Ruske Akademije znanosti, sestavil poročilo o -zdravilnih učinkih- semen sibirske cedre.

Izkušnje ljudstev onkraj Urala ter študije medicinskih inštitutov potrjujejo, da je hladno stiskano olje iz oreščkov Sibirske cedre čista kozmična energija, nekakšen izvor informacij absolutne inteligence. Po starodavni metodi hladnega stiskanja se olje iz oreščkov sibirske cedre stiska ob vsaki polni Luni. Sibirci namreč vedo, da je poleg osnovnih substanc pomembna tudi energija, ki je prisotna v procesu pridobivanja olja, saj ljudje nismo le skupek materije, temveč tudi energijska bitja. SINHRONIZACIJA FREKVENC: Zanimivo je, da eno od področij uradne ruske medicine, tako imenovana informacijska medicina, uporablja za zdravljenje različnih bolezni prav cedrino olje. Informacijska medicina se opira na spoznanje, da vsaka naša celica deluje na določeni frekvenci. Če se ta frekvenca sinhronizira s kozmično je delovanje našega organizma harmonično in smo zdravi. Če smo bolni, je potrebno to sinhronizacijo ponovno doseči. Ena od načinov je notranja in zunanja uporaba cedrinega olja.

CEDRINA HIŠKA

Je bila zgrajena leta 2011 na območju proizvodnega obrata MEGRE  in prav vse kar je v njej je iz Cedre... stene, tla in strop, pohištvo, ki so ga ročno rezbarili sibirski mojstri. Posteljnina in blazine polnjene s suhimi aromatičnimi zelišči. Namesto elektrike je prijeten kamin, ki se v zimsko, deževnem večeru prostovoljno raztaplja v lastnih mislih.

Vsakdo, ki želi spoznati sibirsko tajgo, se nabije z energijo in občuti moč njenih oreščkov vabljen. V živo pa si lahko ogleda tudi izdelavo olja v skladu s starodavno tradicijo, ki jo vsako leto obnavljajo.

POTOVANJE KI ZDRAVI DUŠO

Če tajgo obiščete tudi za en dan, pozabite na delo in skrbi saj atmosfera in vzdušje, ki ga doživite odnese nakopičeno utrujenost, saj se vsak dih napolni s čisto energijo. 

V prvem nadstropju hiše je proizvodnja, popolnoma lesena- od sten do opreme, kjer si lahko izstisnete svoje olje iz oreščkov sibirske cedre. To je bila glavna zamisel: da človek, v svojih mislih in občutkih, samostojno izdela svoje osebno olje. Priložnost pa boste imeli videti tudi vse procese izdelave izdelkov sibirske cedre.

ORGANIZIRANI IZLETI V TAJGO

Cedrina hiška je odprta vse leto ne glede na letni čas. Sami organizirajo  potovanje in izberejo posamezni program. Tridnevna tura običajno vključuje;

# nastanitev v hiši cedre.

# obroki na zahtevo (tradicionalna ruska kuhinja, vegetarijanska, surova in druga, ob upoštevanju želja).

# odhod v tajgo, zbiranje cedrinih oreščkov- oreščke je mogoče nabirati le  v času sezone torej od Avgusta do Septembra, vendar pa so sprehodi v tajgi impresivni v vsakem letnem času. V času zimske idile pa obiskovalci dobijo storž, ki so bili nabrani v času jeseni.

# izlet v naselje.

# Ruska kopel- Aspen(drevo), ki je poznano po svojih sposobnosti čiščenja negativnih in slabih mislih.

# Proizvodnja lastnega cedrovega olja po starodavni tehnologiji.

# usposabljanje in pridobitev dragocenega znanja o pravilnem zbiranju, shranjevanju  storža ter o stopnjah pridelave oreščkov ter iz njih pridobljenega olja.

Za vsa vprašanja, povezana s potovanjem, lahko podate direktno na mail: office@megre.ru ali kontaktirate nas in posredujemo vaše povpraševanje naprej.

Več opisov in splošnega znanja o Sibirski Cedri in proizvajalcu Megre L.L.C., Rusija lahko najdete na naši podporni strani www.mariks.si